Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar SVT:s reporter på 60 sekunder bakgrunden till knivdådet i Portugal. Foto: Mapcreator, polisen

Gängledare Marcus Türkers dom slås fast i Portugal

Uppdaterad
Publicerad

En av gängledarna för den så kallade Ronnafalangen i Södertälje, Marcus Türker, dömdes i december till 20 års fängelse för knivmord i Portugal. Han överklagade domen, men nu har han dömts även i nästa instans, rapporterar Länstidningen.

Marcus Türker har haft en tongivande roll på den ena sidan av gängkonflikten i Södertälje, den så kallade Ronnafalangen.

I december 2023 dömdes han i Portugal till 20 år och sju månaders fängelse för ett knivmord på en portugisisk modell. Nu slår alltså även nästa instans i landet fast domen, rapporterar LT.

Våldsspiralen i Södertälje

Domen kan fortfarande överklagas ytterligare en gång.

Misstänkt i narkotikahärva i Sverige

I Sverige har han tidigare dömts för flera brott, bland annat grovt vapenbrott, misshandel och narkotikabrott. Han är också fortfarande misstänkt i en omfattande narkotikahärva kopplad till Södertälje, där han är häktad i sin frånvaro. Redan nu har flera personer ur Ronnafalangen dömts, men eftersom Marcus Türker befunnit sig i Portugal har han ännu inte kunnat ställas inför rätta.

Åklagaren Kajsa Lindberg har tidigare sagt att man behöver vänta på överklagandeprocessen i Portugal innan man fattar beslut om att begära honom utlämnad.

Hon skriver till SVT att hon nåtts av information som hon tolkar som att domen har fastställts. Men:

”Jag har inte fått del av några skriftliga handlingar, dom eller liknande.”

Hon kommer att ta ställning till hur den svenska förundersökningen ska hanteras när domen i Portugal har vunnit laga kraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet