Godsmagasinet i Järna ska renoveras för att skapa liv i området. Foto: SVT

Godsmagasinet i Järna ska väckas till liv

Publicerad

Godsmagasinet vid Järna station ska rustas upp för att skapa mer liv i området. Flera miljoner kronor har avsatts, men vad för verksamhet man vill ha på platsen är ännu oklart.

– Vi vill att det ska vara något publikt, platsen har en potential som inte utnyttjas fullt ut. Vi hoppas att det ska kunna bli en mötesplats, men också att det stråk som leder förbi här ska kännas tryggt och trivsamt, säger Hanna Klingborg (MP) ordförande i Järna kommundelsnämnd.

Miljoner kronor avsatta

Idag används godsmagasinet till en verksamhet för cyklar och kommunen vill inkludera den nuvarande hyresgästen i planeringen av upprustningen. Eftersom man inte bestämt vad man vill ha i huset har man inte kunnat påbörja arbetet än, men trots det har Telge fastigheter som äger byggnaden redan förra året räknat med två och en halv miljoner kronor.

Anders Lindgren, fastighetsförvaltare på Telge fastigheter.

– Jag har räknat med att vi gör en yttre upprustning och bibehåller det så autentiskt som möjligt. För det inre är verksamheten avgörande. Sannolikt måste vi isolera och installera något värmesystem. Vi behöver även förse huset med toalett, säger Anders Lindgren, fastighetsförvaltare på Telge fastigheter.

Järnabor vill se café

Vad tycker du om att man ska rusta upp byggnaden?

Therése Ekelin

– Det beror på vad de ska göra. Jag tycker den är fin som den är, det får absolut inte göras något som förstör det här gamla, säger Järnabon Therése Ekelin.

Vad hoppas du på för verksamhet här i framtiden?

Laila Carlsson

– Ett café kanske, eller att man kan komma hit och läsa. Kanske något nyttigt för ungdomar eller barn, säger Järnabon Laila Carlsson.

– Ja ett café absolut, men i så fall ihop med cykelverksamheten som finns här nu, det är charmigt, säger Therése Ekelin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer