Grafikens Hus placeras i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Grafikens Hus som tidigare varit placerat i Mariefred kommer i framtiden att ligga i Södertälje. Det stod klart under tisdagen.

Drygt ett och ett halvt år har gått sedan Kungsladugården i Mariefred brann ner och Grafikens Hus, som var hyresgäst där, finns nu i tillfälliga lokaler i centrala Mariefred. Nyköping, Eskilstuna, Strängnäs och Södertälje har alla slagits om att få museet till just sina kommuner men Södertälje drog längsta stråt.

– Grafikens Hus verksamhet går helt i linje med de visioner vi har för Södertälje. Här finns ett rikt konstliv med många föreningar och lokala konstnärer och vi ser hur Grafikens Hus som internationell aktör kommer att berika hela kulturlivet, säger Staffan Jonsson, Kultur- och fritidschef Södertälje kommun i ett pressmeddelande.

Den tänkta platsen för Grafikens Hus ett gammalt gjuteri som ligger bakom Tom Tits Experiment. Byggnaden är en av Södertäljes äldsta.

Grafikens Hus är ett museum för samtida grafisk konst – med utställningar, verkstad och konstbutik. Verksamheten drivs i en stiftelseform med bidrag från kommun, staten och en rad samarbetspartners.

Museet har tidigare legat i Mariefred men brandhärjades i mars 2014. Då brann all konst och verksamhet upp. Efter detta har man letat efter en ny placering för att starta upp på nytt. Den 17 november presenterades Södertälje som den nya platsen för verksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden på Grafikens hus

Mer i ämnet