Granbarkborren utgör ett av de största hoten mot granskogar i södra och mellersta delarna av Sverige. Den nya studien visar att fällorna inte haft någon direkt effekt i bekämpningen av insekten. Foto: Maja Flygt/SVT

Ny rapport visar: Ingen tydlig effekt av granbarkborrefällor

Publicerad

Den lilla insekten granbarkborre har skapat förödande problem i skogarna, bland annat runt om Södertälje. Som en del av bekämpningen av granbarkborrarna har Skogsstyrelsen testat att sätta upp särskilda fällor – nu visar en ny rapport att det inte gett några tydliga resultat.

Våren 2020 blev Stockholms län klassat som ett bekämpningsområde mot granbarkborren och Skogsstyrelsen prioriterar bekämpningen av borrarna högt. Runt Södertälje har skogarna skadats på fler håll, bland annat på Mörkö, i Garnuddens naturreservat och i Jägarskogens naturreservat.

Skadorna lika stora trots fällor

För att få bukt på problemen har Skogsstyrelsen bland annat testat att sätta upp fällor runt skadade skogar, men det har funnits lite kunskap om hur effektiva fällorna är i bekämpningen. I en ny rapport som gjorts av Skogforsk framgår det att fällorna har en tveksam effekt när det kommer till att fånga granbarkborrar, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Sammantaget visar inte studien på någon tydlig effekt av fällorna. Angreppen och skadorna på träden blev lika stora i de områden som haft fällor som i våra kontrollområden som inte haft fällor, säger projektledaren Per-Erik Larsson, Södra skogsägarna.

Tillsammans med andra aktörer kommer Skogsstyrelsen nu se över råd och rekommendationer gällande granbarkborrefällor.

I september 2020 följde SVT med när skogskonsulenten Joel Lindqvist tömde fällor på tusentals granbarkborrar mellan Södertälje och Järna. Här kan du se hur fällorna fungerar:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.