Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Platschefen Marie Eckefjärd på gymmet berättar om att fler kvinnor tränar i den fria viktytan. Foto: Linda Asmar/SVT

Så möblerade Södertäljegymmet om med hänsyn till kvinnorna

Uppdaterad
Publicerad

Gruppträningssalen med dans och musik byts nu ut mot hantlar, skivstänger och maskiner. På ett av gymmen i Södertälje där allt fler kvinnor börjat med styrketräning såg platschefen ett behov av att skapa mer trygghet – och möblerade om.

Platschefen, Marie Eckefjärd, på ett av Södertäljes många gym vittnar om att fler kvinnor utnyttjar den öppna ytan i gymmet, istället för gruppträningssalarna. Det visar både gymmets statistik om medlemskap och gruppträningspassen. 

Följd av pandemin

Marie Eckefjärd misstänker att förändringen kan bero på pandemin. Då fick gruppträningen lägga ner till följd av restriktionerna, men även för att intresset för styrketräning har ökat bland kvinnor.

För att möta det ökade behovet valde hon att ändra om i gymmet för att skapa en mer välkomnande och trygg miljö för kvinnor.

– Vi fick många positiva kommentarer och framförallt så ser jag fler tjejer i den nya delen av gymmet, säger hon.

Starta videon för att se hur platschefen ändrade om i gymmet: ”Var väldigt mansdominerat”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.