Stommen från en kulspruta, troligtvis från 1940-talet, hittades i Södertäljebons bostad. Foto: Polisen

Hade kulspruta hemma – skyller på byggföretag

Publicerad

En man i 30-årsåldern döms till fängelse för att ha haft en kulsprutestomme och ammunition hemma hos sig. Han nekar till brott.

Södertäljebon som döms till tre månaders fängelse för vapenbrott har under utredningens gång helt och hållet ändrat sin version av vad som hänt.

I ett tidigt förhör uppgav han att den kulsprutestomme från mitten av 1900-talet som hittats i hans hem tillhörde honom och att han införskaffat den för att kunna försvara sig.

Byggfirma anklagas

Senare ändrade 29-åringen sin berättelse och sa att han trodde att ett byggföretag som arbetat hemma hos honom hade lämnat kulsprutestommen och den skarpa ammunitionen i hans bostad.

Den dömde mannen menade då att han först erkänt vapeninnehavet för att skydda en anhörig som han då trodde att vapnet tillhörde.

”Orimlig efterhandskonstruktion”

Södertälje tingsrätt uppfattar att 29-åringens nya förklaring är en efterhandskonstruktion. I domen skriver man att teorin om att en byggfirma skulle ha lämnat vapnet och ammunitionen hos honom ”är orimlig och kan lämnas utan avseende”.

Åklagaren hade väckt åtal om grovt vapenbrott men rätten landar i att brottet är av normalgraden. Detta eftersom vapnet är gammalt och saknar pipa, kolv och magasin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer