En fånge ska inte ha behandlats på rätt sätt på anstalten Hall. Foto: TT

Hall kritiseras för behandling av isolerad fånge

Publicerad

Justitieombudsmannen (JO) kritiserar Hallanstalten på flera punkter för hur en isolerad fånge behandlats.

I en anmälan som kom in till JO i april förra året har Hall kritiserats på flera olika punkter på hur behandlingen av en isolerad fånge har sett ut.

Enligt fången ska samtliga intagna på hans bostadsavdelning placerats i avskildhet vid två tillfällen efter vissa ordningsstörningar. Trots att endast ett fåtal intagna hade varit inblandade i dessa, skriver nyhetsbyrån Siren.

Fick ingen mat

I samband med detta har fången enligt anmälan inte haft möjlighet att sköta sin hygien, gå på promenad eller ringa ett ankomstsamtal. I anmälan står det också att de intagna under tiden i avskildhet inte ha fått någon mat efter middagen klockan 16.00.

Enligt Kriminalvården ska man ha agerat enligt fängelselagen och gjort det man kunnat. Men JO anser att Hall inte agerat på ett rätt sätt och förtjänar den kritik som framförts av fången och ger hen rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.