Anstalten Hall utanför Södertälje. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Hall utökas – Kriminalvården vill dubblera antalet platser

Uppdaterad
Publicerad

Hall är en av de anstalter som utökas när Kriminalvården satsar på ny- och tillbyggnation på flera orter runt om i landet.

Målet är att det inom tio år ska finnas 350 platser på Hall jämfört med dagens cirka 170 platser.

– Det är jättekul för det innebär att vi får moderna lokaler både för intagna och personal, säger Mats Ehn, anstaltschef på Hall.

Enligt ett tidigare beslut ska ett nytt hus med 120 platser stå färdigt på Hall i början av 2022. I och med Kriminalvårdens nya besked står det nu även klart att Hall kommer få ett ytterligare hus med 120 platser. Samtidigt ersätts två gamla hus med cirka 50 platser av två nya hus.

– Men totalt inom en tioårsperiod kommer vi ha cirka 350 platser, säger Mats Ehn, anstalltschef på Hall.

Nya platser i hela Sverige

I hela Sverige handlar utbyggnaden om drygt 900 anstaltsplatser och 200 häktesplatser. Men de nya platserna kommer bara att täcka knappt hälften av behovet, eftersom flera hundra platser försvinner när gamla och utslitna byggnader tas ur drift under samma period.

Alternativ till fängelse

Kriminalvårdens generaldirektör skriver på Dagens Nyheters debattsida att det borde finnas alternativ till fängelsestraff för att minska trycket. Han föreslår bland annat att den övre gränsen för straff med fotboja kan höjas från sex månader och att systemet med samhällstjänst kan utvecklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.