För sina byggmaterial av återvunnen plast tar Edgar Edmund Tarimo ikväll emot barnens klimatpris i Södertälje. Foto: SVT

Han gör gatustenar i återvunnen plast

Publicerad

Efter att ha sett hur nedskräpning och plastavfall bidragit till miljöproblem, tog Edgar Edmund Tarimo, 17, saken i egna händer. Nu har han omvandlat och återvunnit 1,2 miljoner plastpåsar till olika byggprodukter – till ett lågt pris hemma i Tanzania. För det får han ett klimatpris i Södertälje.

Edgar Edmund Tarimo, 17, såg två problem i sin hemstad Arusha i nordöstra Tanzania. Familjer som byggde enkla hus av lera som förstördes i regnoväder och skräpande plastpåsar överallt. Han fick en idé – ett byggmaterial av plast och sand.

– Jag ställdes inför att lösa två problem: miljönedskräpning och bristfälliga byggnadsmaterial. Jag började samla plastpåsar och kom på ett sätt att göra tåliga byggprodukter för halva priset jämfört med likvärdigt byggmaterial, säger Edgar Edmund Tarimo.

Billigt men stabilt byggmaterial

Han smälter plastpåsarna i en ugn, blandar i sand och när smeten är som lera i konsistens pressas den i formar till olika byggprodukter, som till exempel gatstenar eller tegel, fast i plast.

Edgar Edmund Tarimo beskriver att anledningen till att de flesta i Tanzania bygger lerhus är att de inte har råd att använda sig av kraftigare material.

– Men byggmaterial av plast är ett billigt alternativ eftersom plasten finns överallt så nu har vi gjort kraftiga byggstenar av plast – som tanzanierna har råd med, säger han.

Eftersom plastsmältningen skapar giftiga gaser har han skapat ett filter som fångar upp ämnena. På så sätt har Edgar Edmund Tarimo lyckats få till en hållbar produktionsprocess.

Tror inte på förbud

Idag har han med sitt företag återvunnit mer än 1,2 miljoner plastpåsar av uppskattningsvis 20.000 kilo plast som sannolikt annars skulle hamnat i naturen. Han har dessutom ett 100-tal anställda och har utbildat 4.000 studenter genom miljökampanjer runt om i Arusha.

Trots att ett förbud mot plastpåsar infördes tidigare i år, har inte mycket hänt och plastpåsar både används och skräpar ner miljön enligt Edgar Edmund Tarimo. Han tror inte på ett förbud – istället ska fokus ligga på att återvinna plasten.

– Att helt förbjuda användandet av plast gör livet dyrt för oss, det finns inga billiga alternativ som jag ser det. Istället för att förbjuda tycker jag att vi ska uppmuntra återvinning och på så sätt även sätta fler i arbete, säger Edgar Edmund Tarimo.

Prisas i Södertälje

För sitt miljöarbete har han nu vunnit Telge energis Childrens climate prize, ett årligt internationellt miljöpris som delas ut till unga som gjort något extraordinärt för miljön. På onsdagen tog han emot priset i Södertälje.

– Jag känner mig så hedrad att ha vunnit det här priset och jag vet att det kommer innebära stora möjligheter för mitt samhälle och mitt företag. Genom att vinna kommer unga också få upp ögonen för möjligheterna med plast, säger Edgar Edmund Tarimo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer