Moshe Kucukkaya efter och före de 30 dagarna som hemlös.

Han levde som hemlös i 30 dagar

Uppdaterad
Publicerad

Nu är Moshe Kucukkaya hemma i Södertälje igen, efter att ha levt som hemlös i Jönköping i en månad. Samtidigt har han och hans vänner samlat in tiotusentals kronor till Barncancerfonden.

Moshe Kucukkaya dumpades i Jönköping för att testa livet som hemlös. Han fick klara sig utan pengar, telefon och bostad. Han sov i lekparker och under broar, och samlade burkar för att få ihop pengar till mat.

En av Moshe Kucukkayas sovplatser.

– Man är alltid hungrig, men det värsta var att inte ha någon att prata med och man har varken syfte eller mål. Till slut börjar man ifrågasätta varför man finns, säger Moshe Kucukkaya.

Han gick ner nio kilo under perioden i Jönköping och det första han gjorde när han kom hem var att äta och ta en lång dusch.

– Det går inte att beskriva hur skönt det var, efter att inte ha duschat på 30 dagar. Jag började gråta och göra massa ljud, folk trodde nog att det var en orgie som pågick.

Välgörenhetsinsamling

Moshe Kucukkayas kompisar lovade att skänka pengar till Barncancerfonden om han lyckades leva som hemlös i 30 dagar och inte ge upp.

– Det har blivit ungefär 70.000 kronor, säger Moshe Kucukkaya.

Leende betyder mycket

Under tiden i Jönköping träffade han flera personer som gav honom mat, pratade med honom eller bara log åt honom.

– Den här upplevelsen har fått mig att förstå hur viktigt ett leende kan vara. När jag fick ett leende kände jag mig bekräftad som människa och jag kände att jag har ett värde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.