Han vill adoptera sin systerdotter – men nya regler kan stå i vägen

Publicerad

När Florencia Bahamondes var fyra år dog hennes mamma i cancer och hon flyttade från Chile till sin morbror i Sverige. Han har ansökt om att adoptera henne, men nu kan moderniserade regler stå i vägen för det.

SVT träffade Florencia Bahamondes för första gången för ungefär ett och halvt år sedan. Då var hon sju år och hade fått ett utvisningsbesked till Chile.

Florencia har nu bott med sin morbror och hans sambo, sin äldre syster, samt mormor och morbrors barn, först i Södertälje och sedan i Åkers styckebruk, i cirka fem år.

Utvisningsbeslutet sattes enligt familjen på vänt när Migrationsverket fick veta att morbror Lionel Gonzalez Valdebenito ansökt om att få adoptera Florencia.

– Vi tror, och advokaten sade också, att vid en adoption kan de inte sparka henne till hemlandet. Jag blir hennes pappa, säger han.

Florencias mamma dog i cancer – fick till utvisningsbeslut

Samboskap kan stå i vägen

Men adoptionen har tagit tid, och under processen har regelverket ändrats. De nya moderniserade reglerna infördes i september i år. De innebär att när man är gift eller sambo, måste man adoptera som ett par – inte som enskild person.

– Det överraskade mig – jag visste ingenting. Jag trodde att tingsrätten skulle säga till mig i god tid, men det gjorde de aldrig, säger han.

Lionel Gonzalez Valdebenito ansökte om att adoptera sin systerdotter när reglerna tillät det. Men eftersom han idag är sambo kan han få avslag.

”Vill skapa säkerhet för Florencia”

Att dela det juridiska föräldraskapet över Florencia med sambon ser inte Lionel Gonzalez Valdebenito som ett alternativ, eftersom de då skulle få delad vårdad vid en separation.

– Jag vet inte vad som händer i morgon, om en vecka eller nästa år. Jag vill skapa en säkerhet för Florencia, säger han.

Gamla regler övervägs

SVT har varit i kontakt med rådmannen som ska fatta beslut i ärendet. Han säger att det inte finns några övergångsregler som säger vad ska man göra med en ansökan som kom in innan nya lagen, och han vill inte säga mer kring ärendet än:

”Den nya lagen har trätt i kraft och enligt dess lydelse är det de reglerna som ska tillämpas även på detta fallet. Detta skulle leda till ett avslag eftersom han som ansöker är sambo idag, eftersom han inte ansöker om att adoptera tillsammans med sin sambo.'

Men jag ska undersöka om det finns skäl att i det här fallet tillämpa de gamla reglerna.”

Nya adoptionsregler

Visa

Sedan den 1 september finns nya adoptionsregler.

I reglerna står följande formulering:

6 § Makar och sambor får endast adoptera gemensamt.

En make eller sambo får dock med sin makes eller sambos samtycke adoptera hans eller hennes barn. I fråga om samtycket tillämpas 8 § andra stycket. En make eller sambo får även i annat fall adoptera ensam om den andra maken eller sambon vistas på okänd ort eller är varaktigt förhindrad att adoptera till följd av en psykisk sjukdom eller något annat liknande förhållande.

Andra än makar och sambor får inte adoptera gemensamt.
Lag (2018:1288).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer