Kristin Arthur, vice ordförande SYLF Stockholm: ”Vi har påpekat det här i många år”. Foto: SYLF/TT

Unga läkare får vänta längst tid på AT i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Den som vill göra sin allmäntjänstgöring i Stockholms län får ha tålamod. Trots år av larm fortsätter väntetiden till en AT-plats att vara över ett år på samtliga sjukhus.

– Vi har påpekat det här i många år, men ser ingen förbättring, säger Kristin Arthur, vice ordförande i Sveriges yngre läkares förening (SYLF) i Stockholm.

Det tar i snitt 21,5 månader för den nyexaminerade läkare som vill göra sin allmäntjänstgöring på Södertälje sjukhus att få en plats. Det är längst väntetid i hela landet, enligt den årliga undersökning som SYLF gör.

– Väntetiden innebär ju en fördröjning i utbildningsprocessen och generellt sett lägre kompetens inom läkarkåren. Många utan läkarlegitimation jobbar med osäkra anställningsformer, men med stort ansvar. Vi tycker att det är helt fel, säger Kristin Arthur.

För att få sin läkarlegitimation måste den examinerade göra allmäntjänstgöring, för att därefter kunna söka en ST-tjänst och bli specialistläkare – något som vården skriker efter.

Erfarna går först

Det är inte första gången SYLF larmar om bristen på AT-platser. Södertälje sjukhus hade längst väntetid även ifjol. Och i den senaste rekryteringsomgången hade Södertälje sjukhus 190 sökande.

– Flera av de här sökande har mycket erfarenhet och har jobbat som underläkare. Ett av våra urvalskriterier för att komma på intervju är erfarenhet, men det är inget måste för vår del. Det är det att det känns rättvist, säger Marianne Högbom, personalchef på Södertälje sjukhus.

Inte aktuellt med fler

Man har ökat antalet AT-platser från 16 till 20 på sjukhuset, men en ytterligare ökning finns inte planerad, tror Marianne Högbom.

Men när sjukhuset nu byggs ut, går det inte då att skapa fler AT-platser?

– Diskussionen har funnits men just nu kan jag inte säga att vi har någon aktuell diskussion om det.

Så lång är väntetiden på AT-plats i Stockholms län

Visa

Södertälje sjukhus: 21,5 månader

Danderyds sjukhus: 21,3 månader

Södersjukhuset: 19,3 månader

Karolinska universitetssjukhuset Huddinge: 18 månader

St Görans sjukhus: 17,9 månader

Karolinska universitetssjukhuset Solna: 17,8 månader

TioHundra AB Norrtälje: 13,6 månader

Källa: SYLF

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brist på AT-platser

Mer i ämnet