Här är roboten som ska hjälpa brandmännen

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänstens arbete är riskfyllt och det har hänt att brandmän har skadats – ibland med dödlig utgång. Men i år ska en robot introduceras som ska kunna ta sig an de farligaste momenten i arbetet.

Brandmännen ska snart få en ny kollega. En som tål höga temperaturer och mycket rök.

– Om vi pratar om bränder, stora lokaler, dålig sikt, rasrisk, då skulle jag mycket hellre skicka in en robot än en människa, säger Lars-Göran Uddholm, brandchef  Södertörns brandförsvarsförbund.

Det var på en branschträff om ny teknik inom blåljusverksamheten som den nya brandroboten presenterades.

Kamera sonderar

Roboten ska kunna skickas in först i en rökfylld miljö och med sin kamera sondera terrängen.

Brandchefen upplever att introduktionen av ny teknik inom räddnignstjänsten går trögt, å det är Södertörns brandförsvar som nu tagit initiativ till robotsatsningen.

Lars-Göran Uddholm, brandchef på Södertörns brandförsvarsförbund. Foto: SVT

Fem andra stora räddningstjänster har hakat på, bland annat Storstockholms brandförsvarsförbund och Brandkåren Attunda.

”Många utmaningar”

Det är, enligt utvecklaren Thomas Eriksson, inte lätt att bygga en brandrobot.

– Vi har haft jättemånga utmaningar, det här är den fjärde prototypen vi tar fram, säger han.

Senare i år räknar man med att roboten ska kunna användas i skarpt läge – och att brandmännen ska utsättas för mindre risker. Det har hänt att brandmän har skadats – ibland med dödlig utgång.

– I samband med rökdykning i stora lokaler har det hänt att folk har omkommit. Man har helt enkelt virrat bort sig. Kan man då skicka in en maskin istället som kan överföra information så kan vi vara mer träffsäkra och när vi använder personal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.