Joar Skott på Sjöfartsverket visar var de nya gång- och cykelstråken ska anslutas till kanalholmen. Foto: SVT/Fredrik Gustavell

Här är Sjöfartsverkets kompensation för kanalbygget: ”Ett superlyft för Södertälje”

Publicerad

Sjöfartverket ska lägga 20 miljoner kronor på nya gång- och cykelvägar samt utegym, soldäck och boulebana i Södertälje. Det blir kompensationen för Södertäljeborna som i flera år fått leva i byggdamm på grund av slussombyggnaden.

När den omfattande slussombyggnaden är klar 2021 kommer Södertäljeborna få nya gång- och cykelstråk längs kanalens båda sidor. Gestaltningsplanen för detta “plåster på såren”-projekt är färdigt, och bland annat kommer Kanalholmen anslutas till stråken via nya broar och därmed öppnas upp för allmänheten.

– Det här är finalen av Mälarprojektet. Det innebär att vi fixar till lite i gengäld mot att vi är här och stökar. Det kommer bli ett superlyft för Södertälje, säger Joar Skott på Sjöfartsverket.

Enligt planen, som SVT Nyheter Södertälje har fått ta del av, kommer det förutom asfalterade gång- och cykelvägar anläggas 18 stycken så kallade vistelseplatser längs stråken. Förutom sittplatser och planteringar planeras det för två utegym och en boulebana på östra sidan. 

Ombyggnaden skulle egentligen varit klar i år, men har på grund av geotekniska problem försenats till 2021. Totalkostnaden för projektet uppskattas till 2,7 miljarder kronor och gång- och cykelvägarna kommer kosta cirka 20 miljoner kronor.

Se när Sjöfartsverket visar vad som ska byggas och hör vad kommunalrådet Boel Godner (S) tycker om kompensationen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slussbygget i Södertälje

Mer i ämnet