Foto: SVT

Här är Södertäljes krav när kollektivtrafiken görs om

Publicerad

Till december 2019 planerar region Stockholm en rad ändringar i tidtabellerna för kollektivtrafiken. Nu är det upp till Södertälje kommun att tycka till om förslagen. I videon går SVT:s reporter igenom några av förändringarna.

Många av förslagen från Trafikförvaltningen berör busslinjerna i Södertälje. Kommunen menar man att de flesta förslagen är bra eftersom det skulle innebära bland annat fler avgångar och bättre passning till pendeltågen. Men en del av förslagen får kritik för att bussen inte ska stanna på alla hållplatser.

Busslinje 758, 754 och 787

Särskilt kritiska är kommunen till att buss 758 föreslås sluta gå till hållplatserna Åkeri- och Bovallsvägen i norra Moraberg, att linje 754 inte längre ska gå till Snäckviken och att 787 inte längre kan trafikera Sandviken för att vägen är för dålig.

Gällande pendeltågen har kommunen lyft fram en ökad turtäthet för pendeltågen till Järna på helgerna, något som nu är klart att det ska börja gälla från och med december.

Kommunen vill prioritera busslinje 749

Som SVT tidigare rapporterat om finns ett stort missnöje från resenärer gällande buss 749  från Liljeholmen, det är en linje som även kommunen vill att förvaltningen ska prioritera mer.

I videon kan du se mer om diskussionerna kring kollektivtrafiken.

Här är Södertälje kommuns övergripande kravlista för kollektivtrafiken

Stombusslinje från Geneta/Ronna till Liljeholmen

Regionala resor görs attraktiva genom ett enkelt biljettsystem.

Regiontågens snabba resor ses i sammanhang med pendeltågstrafikeringen.

Hölö får tågförbindelse.

Järna får regiontågsstopp.

Busstrafik inrättas tidigt till nya bostadsområden.

Att verka för infartsparkering för bil, cykel, mc och moped på landsbygden vid lämpliga hållplatser för att göra kollektivresan till ett attraktivt alternativ.

Källa: Yttrande från Södertälje kommun till trafikförvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.