Ett specialteam på sammanlagt 14 personer ska ta hand om coronasjuka i hemtjänsten

Här är specialteamet inom hemtjänsten som ska hjälpa coronasmittade

Uppdaterad
Publicerad
Hemtjänsten i Södertälje har skapat ett specialteam bestående av 14 undersköterskor som ska ta hand om vårdtagare som är smittade av coronaviruset.
– Bakgrunden är att vi vill minska smittspridningen inom hemtjänsten, säger Pernilla Andréason, myndighetschef inom Södertälje kommun.

Undersköterskorna, som jobbar inom kommunala och privata hemtjänster i Södertälje kommun, har fått specialutbildning i användandet av skyddsutrustning.

– De blir experter på att använda skyddsutrustning rätt och på så vis minimerar vi också kontakterna hos de smittade brukarna, det blir färre personer som besöker deras hem. Med det hoppas vi att vi kan minska smittspridningen, säger Pernilla Andréason.

Klarar inte alla inom hemtjänsten att hantera skyddutrustning?

– Jo, det klarar nog de flesta men eftersom att man behöver en viss utbildning för att just hantera skyddsutrustning vid konstaterad smitta så tänker vi att det blir mer effektivt med färre personer som vi snabbt kan utbilda och få den expertkunskapen på en gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet