Håkan Buller (S) menar att kommunens köp av den röda tegelbyggnaden är en viktig pusselbit i kommunens planer på att skapa en ny entré till stationen. Planer som även innebär att bussterminalen kan flyttas till Nyköpingsvägen. Foto: Fredrik Gustavell/SVT

Köpte stationsbyggnaden för 18 miljoner – här är kommunens vision

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande till största del en politisk vision och det lär ta många år innan den blir verklighet – om den blir det. Men det är ändå den största anledningen till att Södertälje kommun, via Telge Fastigheter, nyligen köpte den röda tegelbyggnaden på stationsplan.

– Det vore fantastiskt om byggnaden kunde få nytt liv, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Håkan Buller (S) som vill göra byggnaden till en del av den nya ”porten till Södertälje”.

Visionen går ut på att koppla ihop planerna på bostäder på parkeringen samt idéerna om ombyggnaden av Nyköpingsvägen med en ny stationsentré.

– Allt talar för att flödena från det här hållet blir större, säger Håkan Buller (S) som menar att det går att bygga om trots att både den röda tegelbyggnaden och det gula stationshuset är k-märkta.

– Nu har det handlat om att säkra en rådighet över byggnaden, nästa steg är att titta på hur man kan utveckla den. Men med all säkerhet kommer allt som görs i och omkring den här byggnaden att kräva varsamhet. Så det är en tuff uppgift, säger han.

Kostade 18 miljoner kronor

Köpet av tegelbyggnaden kostade Telge Fastigheter 18 miljoner kronor. För de fyra befintliga verksamheter som hyr lokaler i fastigheten löper gällande avtal på tills vidare och enligt bolaget finns det inga planer på att säga upp dessa den närmsta tiden.

– Ordningen vid sådana här köp är ju avtal som finns sedan tidigare följer med. I nuläget finns inga sådana planer men sedan vet man ju inte på lång sikt, säger Telge Fastigheters styrelseordförande Lars Greger (MP).

Har ni fått några reaktioner från oroliga hyresgäster?

– Inte vad jag hört.

Se mer om köpet av stationbyggnaden, visionen och varför bussgatan kan komma att flyttas i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.