Se och hör soldaten Anders Wahl (spelad av skådisen Hans Qviström) berätta om sitt arbete vid kanalen. Foto: SVT

1800-talssoldaten Anders talar ut om kanalen, kriget och höftkulan

Publicerad

Hur byggde man egentligen kanalen för 200 år sedan? Det kan Södertäljeborna få veta mer om under lördagen. I Vänortsparken kan man nämligen ställa frågor till en expert samt träffa timmermän och kringelmadamer. Och så en soldat från 1800-talet, spelad av skådespelaren Hans Qviström.

Södertälje kommun samarbetar den här gången med Torekällbergets friluftsmuseum för att försöka ge en bild av hur det kan ha sett ut för 200 år sedan då Södertälje kanal byggdes.

Kanalen invigdes av den fransksvenske kungen Karl den fjortonde Johan år 1819. Men en soldat ur Sörmlands kompani som enligt rullorna var med redan 1808 och hjälpte till med grävandet var Anders Wahl (som spelas av Hans Qviström). Han berättar här i klippet för SVT om vedermödorna förr i tiden.

Dessutom är Hanna Gelotte, expert från Kulturhistoriska föreningen, och ett gäng timmermän och kringelmadamer på plats för att illustrera det hela.

”Så byggde vi kanalen 1819”

Vad? Nyfikna kan lära sig mer om hur kanalen byggdes i början på 1800-talet.

Var? Vänortsparken, bakom Hebbevillan.

När? Mellan klockan 11.00 och 15.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.