Lägenheterna kommer gå att sökas via Bostadsförmedlingen med inflytt 2022, berättar Olof Landgren, ordförande Bokoop. Foto: Matilda Ringqvist/SVT

Här bygger de hyreslägenheter för unga – behöver betala insats

Uppdaterad
Publicerad

I Nykvarn bygger Bokoop 145 nya kooperativa hyresrätter för unga. Målet är att hålla hyrorna låga men de som ska flytta in kommer behöva betala en insats på upp till 60 000 kronor.

– Insatsen är en del av kooperativ hyresrätt. Och våra insatser är relativt låga jämfört med andra kooperativ, säger Olof Landgren, ordförande för Bokoop.

Lägenheterna är främst ämnade för de som är mellan 18 till 31 år gamla. Storleken kommer vara ettor till fyror med hyror från cirka 5 000 kronor i månaden för den minsta, till cirka 9 000 kronor i månaden för den största lägenheten.

Men för att flytta in behöver man betala en insats som motsvarar sex månadshyror.

Nykvarn

Upp till 60 000 kronor i insats, det låter som ganska mycket för unga personer?

– Det är ändå en summa som är högst möjlig att spara till, känner vi, säger Olof Landgren på Bokoop.

Hör mer om de nya ungdomslägenheterna i klippet ovan.

Kooperativ hyresrätt

Att bo kooperativt innebär att man har lite större ansvar för det inre i lägenheten såsom målning och vitvaror. Det betyder också att de boende behöver betala en insats. För Bokoops lägenheter sträcker sig insatsen från 30 000 kronor för en etta till 60 000 kronor för en fyrarummare.

Vid inflyttning blir du medlem i den kooperativa föreningen vilken du sedan hyr lägenheten av. Utöver hyran betalar den boende en medlemsavgift varje månad. I övrigt är det som att bo i en vanlig hyresrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nykvarn

Mer i ämnet