Björn Sveréus från FridaysForFuture i Södertälje överräcker kravlista till Tage Gripenstam (C).

Södertäljes cyklister kräver bättre cykelmiljö

Uppdaterad
Publicerad

På fredagseftermiddagen arrangerade Södertäljes cyklister en demonstration för klimatet. Efter tal och musik på politikertorget cyklade en tapper skara till stadshuset för att lämna över en resolution med krav på cykelförbättringar till kommunalråd Tage Gripenstam.

Resolutionen var undertecknad Cykelfrämjandet i Södertälje, FridaysForFuture Södertälje och Naturskyddsföreningen i Södertälje och Nykvarn.

– Vi ska dra ner på biltrafiken och cykla mera och då vill vi ha en bättre cykelmiljö i Södertälje, sade Björn Sveréus från Fridaysforfuture i Södertälje när han lämnade över kravlistan.

Kommunalråd Tage Gripestam (C) tog emot sällskapet utanför stadshuset.

– Vi behöver ha en bättre cykelmiljö i Södertälje och därför håller vi på att uppdatera cykelplanen. Här kommer de här organisationens krav till nytta för oss. Det här ställer vi upp på. Sedan är det ju en annan fråga hur lång tid det tar men riktningen är vi definitivt med på, sade han.

Det här kräver organisationerna:

• Framkomlighet och säkerhet för cyklister i Södertälje måste förbättras.

• Säkra cykelparkeringar/-garage måste finnas vid skolor, arbetsplatser och knutpunkter.

• Cyklister måste få bättre framkomlighet i korsningar.

• Utöver förbättrad cykelmiljö måste invånarna stimuleras till ökad cykling

• Kommunen bör uppmuntra anställda att cykla, och påverka andra arbetsgivare att göra detsamma.

• Skolelever bör stimuleras till ökad cykling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.