Miljöbensin och nerlagd barnavårdcentral. Har du koll på dina Södertäljenyheter från veckan?

Har du hängt med i vår rapportering?

Uppdaterad
Publicerad

En barnavårdscentral som riskerar nedläggning, en floppande kommunal bilpool och en kör för flyktingar som har ledare men saknar deltagare var några av ingredienserna i vår rapportering under veckan.

Måndag: Lina Hage förlorar barnavårdscentral

I måndags kom beskedet att vårdföretaget Capio tänker lägga ned sin barnavårdscentral i Lina Hage. Landstinget betalar inte tillräckligt för att man ska kunna möta behoven i området och det har i sin tur lett till hög arbetsbelastning för personalen och svårigheter att rekrytera sjuksköterskor, sa man från Capios håll. Man menar dessutom att personalen upplevt otrygghet.

– Förmodligen så behöver vi en lokal insats här. Det är sånt som vi måste diskutera, om vi till exempel behöver placera en väktare på barnavårdscentralen, sa landstingsrådet Ella Bohlin (KD) i veckan. Nästa vecka träffas hon och kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) och ska då prata om Södertäljes barnhälsovård.

Tisdag: På besök i Järnas första ägarlägenheter

Att kunna äga sin lägenhet på samma sätt som ett radhus, det är idén med ägarlägenheter – en boendeform som funnits i flera år men som fortfarande är sällsynt. Men snart får Järna sina första ägarlägenheter. Fredrik Boltes har köpt alla fyra i ett rött flerfamiljshus som snart står klart. I en av dem ska han bo själv – de andra kommer han hyra ut.

– Jämför man med en villa så är ju fördelen med ägarlägenheter att man kan sälja hälften eller en fjärdedel om man vill. Jämför man med bostadsrätter så kan man ju hyra ut hur man vill utan att behöva hålla mössan i handen på något bostadsrättsföreningsmöte, sa Fredrik Boltes.

Onsdag: Floppande bilpool fick fortsätta

36 personer – så många har gått med i Södertälje kommuns bilpool de senaste tre åren. Avtalet med företaget Sunfleet gick ut i augusti förra året och trots det svala intresset har kommunen valt att tillfälligt förlänga det. Sunfleet menar samtidigt att det är för få bilar i poolen för att det ska vara någon poäng med att göra reklam för den.

– Vi håller just nu på att utvärdera hur det har gått med bilpoolen. Vi får se vad utvärderingen visar, men vi tittar på olika förslag kring hur vi kan utveckla det i framtiden, sa kommunfullmäktiges vice ordförande Emilia Pettersson Correia (MP) i veckan.

Torsdag: Anställde ledare – men fick inte ihop kördeltagare

Kommunbidraget har blivit större, men föreställningarna för allmänheten färre – det berättade vi om Oktoberteatern i Södertälje för ett par veckor sedan. Från teatern sa man sig ha satsat mer på workshopverksamhet för barn och ungdomar, något man fått ytterligare offentliga bidrag för att kunna göra.

En kör för flyktingbarn är ett exempel som teatern lyft fram – men någon sådan finns inte än, visade sig nu i veckan. Däremot en körledare, som varit anställd sedan i höstas. Men hittills har man alltså inte lyckats få ihop deltagare till kören.

Fredag: Kommunen satsar på nytt miljöbränsle

HVO diesel 100 – eller kort och gott ”kemisk diesel” – det är vad Södertälje kommun kommer tanka 50 av sina bilar med nu under våren. Råvaran som används för att göra miljöbränslet är avfall från slakterier och försöket är en del i kommunens strävan om att vara en fossilfri organisation år 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.