Erik Strömberg hann inte spela alla sina tv-spel och ville dela med sig av spelglädjen till andra. Foto: SVT

Här finns 2.500 tv-spel och gemenskap

Publicerad

Tv-spelsklubben Karategamers i Södertälje tycker att det är dags att tv-spelen börjar betraktas som kultur. Nu utökar klubben sina öppettider för att nå ut till fler.

I en källare i Bergvik har tv-spelsklubben Karategamers sitt högkvarter. Sedan klubben öppnade 2013 har antalet spelsugna stadigt ökat.

Under förra året hittade 250 personer hit.

– Det är unga, det är äldre, killar och tjejer. Väldigt blandat, säger grundaren Erik Strömberg.

I lokalen finns 101 olika spelkonsoler och över 2.500 spel.

– Det började med att mitt hem var överfullt med spel, jag fick knappt plats, säger Erik Strömberg. Och det var bara skådebröd, det var omöjligt att hinna spela alla spel.

Vill höja statusen

På klubben finns i dag entusiaster av olika slag. Medan somliga gillar sprillans nya spel gör andra gärna en liten tidsresa till tv-spelens föregångare: arkadspelen.

Karategamers tycker att det är hög tid för tv-spelen att få räknas som kultur.

– Det är helt tillåtet att till exempel kolla på film eller läsa en bok men att spela tv-spel har inte nått samma acceptans, vilket är märkligt eftersom du ju är väldigt aktiv när du spelar du är ju med och styr handlingen också.

Öppet hela helgen

Enligt Erik Strömberg blir man smartare av att spela tv-spel.

Men det finns väl dumma spel?

– Ja det finns spel som har noll mening och som går ut på dåliga grejer. Men det finns 20.000 gånger fler smarta, bra och roliga spel, säger Erik Strömberg.

Nu utökar den ideella föreningen sina öppettider och alla som är beredda att lägga en liten slant på att få greppa en handkontroll är välkomna.

– Framförallt är ju tv-spel väldigt socialt, säger Karategamers grundare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.