Verksamhetschefen Anna Lindquist visar att vaccination mot covid-19 snart kommer att pågå i vartannat rum i den här korridoren på vårdcentralen. Foto: Klara Klintbo Skilje/SVT

Här förbereder sig vårdcentralen i Salem för att starta massvaccinering

Uppdaterad
Publicerad

På Salems vårdcentral pågår förberedelserna inför massvaccinering mot covid-19, som man hoppas komma igång med så fort som vaccindoserna levererats och startdatumet står klart.

– Vi får jättemånga frågor om vaccinet, säger verksamhetchefen Anna Lindquist på vårdcentralen.

Riskgrupper och personer med hemsjukvård står näst på tur att få sin första vaccinspruta mot covid-19. Därför förbereder sig just nu länets samtliga vårdcentraler för den anstormning av patienter som väntar.

– Vi har erfarenhet av att ha vaccinerat många mot influensan och har en plan för hur vi ska göra, säger Anna Lindquist på Salems vårdcentral.

Coronapandemin

Väntar på besked

I Region Stockholm gör man bedömningen att det vaccin som vårdcentralerna ska få måste vara tåligt för transporter och temperaturväxlingar.

”Vaccinationerna kommer ske i den takt som är möjlig utifrån tillgången på vaccin. Vi väntar, liksom hela landet och EU, på att Astra Zenecas vaccin ska godkännas.”, skriver Jessica Fremnell som är pressansvarig på Stockholms läns sjukvårdsområde.

Mer information om massvaccineringarna väntas komma under ett digitalt stormöte fredagen den 29 januari, där länets alla 260 vårdcentraler deltar.

Men på vårdcentralen i Salem går telefonen varm och man har en plan för att kunna undvika trängsel när när det är dags att dra igång.

Spela videon ovan för att följa med in till vårdcentralen.

Så planeras vaccinationen i Stockholms län

• De som ska vaccineras via vårdcentralerna först är personer i riskgrupp, med hemsjukvård eller hemtjänst med omsorgsinsatser, LSS eller personlig assistans.

• Därefter är det listade patienter som är 70 år eller äldre som kommer erbjudas vaccin. Den preliminära tidplanen just nu är att öppna tidsbokningen under februari för dig som är 70 år eller äldre. Denna tidsplan kan komma att ändras beroende på tillgången på vaccin.

• Nästa grupp invånare som sedan kommer erbjudas vaccin är personer som är under 70 år men har en bakomliggande sjukdom.

• Eftersom tillgången på vaccin är begränsad erbjuds vaccinering så snart vaccinet levereras till Stockholm län. Därför kommer många att tvingas vänta på sin tur.

• 1177 har sammanställt uppdaterade svar på frågor om vaccinering i Stockholms län. Dessa hittar du här.

Källa: 1177, sll.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet