– Vi har märkt att idag är barnen mer rädda om naturen istället för rädda för den, säger förskolechef Katja Taimela. Foto: SVT

Här har barnen skapat ett blomsterhav i Ronna centrum

Uppdaterad
Publicerad

Sedan två år tillbaka har cirka 190 barn och 50 pedagoger på Rösberga förskolecenter arbetat med ett projekt som de kallar ”Naturnära – nära, noga, långsamt”. Nu avslutas det med ett hav av blommor som barnen skapat som gåva och tack till naturen.

Syftet med arbetet har varit att få barnen att reflektera över miljön, att få igång ett tankeprocess om att det är viktigt att ta hand om den miljön som vi har.

Förskolechef Katja Taimela berättar att barnen idag har en bredare kunskap om naturen, att de inte är lika ovana att vara ute i naturen och inte lika rädda för insekter som de var innan projektet.

– Vi har märkt att idag är barnen mer rädda om naturen istället för rädda för den, säger hon.

Ettåringar roade av blomspruta

De yngsta som medverkat i projektet är ett år och de äldsta sju år. De allra minsta har fått odla växter och fokuserat på att se hur det går till när någonting växer.

– Själva vattningen av växterna var det roligaste momentet enligt ettåringarna, särskilt med blomspruta, säger Katja Taimela.

De äldre barnen har bland annat fått skapa egna blommor av modellera.

– Det är inte det allra lättaste att tillverka en blomstjälk i modellera ska du veta, säger Katja.

Se videon ovan om du är nyfiken på hur lerblommor kan se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.