Hör Nykvarnsparet Bo och Gunilla Svantesson berätta om hur konstverket hamnade i mataffären och se kunderna reagera på installationen. Foto: Fredrik Gustavell/SVT

Se hur butikskunderna reagerar på konstverket ”Tusentals vaccindoser”

Uppdaterad
Publicerad

De siktade på Liljevalchs konsthall på Djurgården. Men nu finns i stället Nykvarnsparets verk ”Tusentals vaccindoser” för allmän beskådan utanför butiksentrén på Ica Maxi Wasa i Södertälje.

– Hela världen går igenom en pandemi där alla är drabbade. Det vill vi manifestera och det har vi gjort med vår installation, säger Gunilla Svantesson som tillsammans med sin man Bosse skapat verket som nu möter matbutikens kunder i Geneta.

Det var i samband med att Bosse diagnosticerades med cancer i mars förra året samtidigt som pandemin bröt ut som han fick idén. Tillsammans skapade makarna Svantesson ”Tusentals vaccindoser” under sin resa genom pandemin och Bosses cancerbehandling.

Coronaviruset i Södertälje

Liljevalchs vårsalong blev matbutik

De sökte för att ställa ut på Liljevalchs vårsalong på Djurgården, men när den stängde på grund av pandemin fick de leta efter ny plats.

– Vi mejlade till sjukhus och andra ställen, men det var svårt, säger Gunilla.

Till sist nappade mataffären i Geneta. Där kan konstverket föreställande en ansenlig mängd vaccinampuller nu beskådas intill den välbesökta handspritshållaren utanför entrén.

Hör paret berätta om verket och se kundernas reaktioner på det udda inslaget utanför matbutiken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet