Se hur muralmålningen under Turingebron växer fram. Foto: SVT

Här växer en muralmålning fram under Turingebron

Publicerad

Har du senaste veckan gått under Turingebron och sett att den gråa betongen plötsligt fått färg? Det är den Södertäljebaserade konstnären Daniel Zalewski som skapar en 150 kvadratmeter stor muralmålning, som kommer stå klar efter helgen.

Muralmålningen under Turingebron är på uppdrag av kommunen och projektet påbörjades för nästan två år sedan.

Mycket behöver tänkas igenom, bland annat vilken färg som håller länge och som låter betongen andas. För tanken är att konstverket ska vara kvar, så länge som det går.

”Färgsprakande undervattensvärld”

Född och uppvuxen i Södertälje började Daniel Zalewski rita och måla redan som liten och när han var runt 13 år gammal greppade han taget om sprayburken.

Södertäljebaserade konstnären Daniel Zalewski. Foto: SVT

Konstverket under Turingebron har han skapat själv och idén fick han när han tittade på naturprogrammet Planet earth som handlade om olika djuphavsdjur. Där var det mantisräkan som fångade intresset, och blev inspirationen.

– Jag blev fascinerad. Den ser mer färg än människor och kan röra ögonen 360 grader oberoende av varandra.

Med mantisräkans sätt att se världen ville han skapa en färgsprakande undervattensvärld.

– En riktig färgklick, som verkligen behövs i Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.