Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Victor Zetterman (L) och tjänstemannen Gunilla Lindstedt diskuterar beslutet att stänga härbärget. Foto: Bo Öhlén/SVT

Härbärget i Södertälje stängs nästa år

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen gick kommunen ut med information om att härbärgesverksamheten på Dalgatan i Södertälje ska upphöra och omformas till andra boendeformer. Beslutet, som läckte ut redan i fredags, fattades av tjänstemännen på kommunens vuxenenhet. En del av socialnämndens politiker, som inte informerats innan beslutet läckte, är kritiska.

Huset på Dalgatan har sedan 90-talet inrymt ett natthärbärge. I dag finns 12 platser för vuxna hemlösa med missbruksproblem och man sover i öppna salar. Tjänstemännen på kommunens vuxenenhet har beslutat att sovsalarna i härbärget nästa år ska ersättas av jour- och akutplatser i egna rum eller lägenheter. Det var P4 Södertälje först med att berätta.

På tisdagen informerade kommunen om beslutet som alltså redan läckt till media. Men politiker i socialnämnden väntar ännu på sin information. Victor Zetterman (L) kritiserar hanteringen.

– Jag skulle verkligen vilja se den planen presenterad för mig hur det ska lösas och var de här lägenheterna ska finnas.

Tjänstemännens ansvar

Gunilla Lindstedt är tillförordnad resultatområdeschef och hon beklagar att informationen läkte ut i förtid.

Hon hävdar att beslutet ska fattas av tjänstemännen och att socialnämnden bara ska informeras. Beslutsgången motiveras av att verksamheten inte upphör utan fortsätter i andra former, något som alltså ligger inom tjänstemännens ansvar.

Se politikern Victor Zetterman (L) och tjänstemannen Gunilla Lindstedt diskutera beslutet att stänga härbärget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer