På härbärget var man redo att ta emot gäster igen i början av januari men ingen har ännu dykt upp. Foto: SVT

Härbärget tomt – EU-migranterna fast i snöoväder i Rumänien

Publicerad

Sedan julhelgen står bäddarna på härbärget för EU-migranter i Södertälje tomma natt efter natt. – De som åkte hem har inte kunnat ta sig tillbaka, säger samordnaren Eva Johansson.

Härbärget för EU-migranter i Södertälje fick i december förnyat ekonomiskt stöd av kommunen. Strax före jul begav sig, som väntat, många EU-migranter hem till sina familjer i Rumänien och i början av januari var härbärget redo för att de skulle komma tillbaka.

”Skulle återvända efter 10 dagar”

Men inga EU-migranter syns till varken på Södertäljes gator eller i lokalerna på Sankta Ragnhildsgården.

– Vi har fortfarande inga gäster på härbärget, säger Eva Johansson på Svenska kyrkan som är samordnare för härbärget. Många åkte till hem till Rumänien på julafton och skulle komma tillbaka efter 10 dagar, men nu har det gått betydligt längre tid än så.

Diakonen Eva Johansson arbetar som samordnare för härbärget på S:ta Ragnhildsgården.

Ingen snöröjning i hembyarna

När Eva Johansson hörde sig för hos EU-teamet i Stockholm som arbetar med EU-migranter fick hon veta att det är samma sak i Stockholm.

– Rumänien har tydligen fått stora mängder snö och de som åkte hem har inte kunnat ta sig tillbaka, säger hon. De bor ju oftast i områden som helt saknar, eller har mycket dåliga vägar och det finns heller ingen snöröjning.

Härbärget har haft öppet sedan den 5 december. Foto: SVT

Men på härbärget finns varje kväll en anställd och två volontärer som är beredda på väderomslag och gäster.

– Vi har beredskap för att öppna direkt när de kommer tillbaka, säger Eva Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer