Hör inspelningen från ett samtal mellan de två berörda släkterna. Foto: SVT/TT

Hemliga inspelningen: ”Han besudlade vår heder”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen avslutades hedersrättegången i Stockhoms tingsrätt som pågått sedan förra veckan. Två bröder från Södertälje står åtalade för olaga frihetsberövande och försök till grov utpressning efter att ha kidnappat en läkare som de menat haft en relation med en gift kvinna i brödernas släkt.

Det var i höstas som läkaren ska ha kidnappats i Södertälje och sedan misshandlats och dödshotats. Bröderna har även krävt honom och hans familj på en miljon kronor för ”besudlad heder”. Detta gör att brottsrubriceringen i åtalet är grov.

Kammaråklagare Veronica Närfors Foto: SVT

– Det handlar dels om det våld som använts mot målsäganden och dels om de hot som använts. Man har hänvisat till att man har en släkt som är väldigt stor, finns överallt och att man kommer kunna söka upp målsäganden på flera platser och under en längre tid, säger kammaråklagare Veronica Närfors.

Hon menar att det är att likställa med organiserad brottslighet, som när man hänvisar till ett nätverk eller ett gäng.

– Sedan är det även hedersmotivet som gör att det ska anses vara grovt, säger Veronica Närfors.

Erkänner misshandel

Bröderna nekar till anklagelserna, men den ena brodern har erkänt att han har slagit läkaren i ett vredesutbrott.

– Han förnekar det åklagaren påstår om olaga frihetsberövande och försök till grov utpressning. Han medger i och för sig att han utdelat två slag, ett knytnävslag och en skallning, säger mannens advokat Christian Oxhamre.

Var menar ni att anklagelserna om utpressning, olaga frihetsberövande, hotbild och liknande kommer från?

– De förnekar han helt, så det finns ingen grund i de anklagelserna, enligt min klient. Det kan ligga en missuppfattning bakom, att folk har tolkat olika saker som de sedan har sagt att min klient ligger bakom, men det stämmer inte.

Släppta på fri fot

Åklagare Veronica Närfors menar att det är viktigt att få till en fällande dom just när det handlar om hedersbrott.

– Det är väldigt viktigt att man markerar att ett separat rättssystem inte hör hemma i det svenska samhället. Har man ett klagomål tar man det den vanliga vägen, säger hon.

De åtalade har släppts på fri fot i väntan på domen som kommer i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.