Foto: TT

Hemvärnet saknar personer med utländsk bakgrund

Uppdaterad
Publicerad

Trots ett växande intresse för Hemvärnet är det svårt att rekrytera personer med utländsk bakgrund. Det är problematiskt för de kompanier som finns i Södertälje, Salem och Botkyrka, menar Försvarsmakten.

Ute i den uppländska naturen, på Livgardets område i Kungsängen, utbildas nya hemvärnssoldater. De är frivilliga som ska förstärka det svenska försvaret.

– Efter ubåtsjakten i somras blev jag upprörd över det nerbantade försvaret och tyckte att nu får det vara nog. Det var fullt i Stockholm så jag fick söka till Taeliehus, säger Ulf Earles.

Saknas hundratals i södra länet

Intresset för Hemvärnet ökar runtom i landet.

Till bataljonen i Södertälje och Salem har intresseanmälningarna blivit 30 procent fler under det här året. Men det är fortfarande för lite, det saknas flera hundra personer för att fylla kompanierna.

Framförallt letar Försvarsmakten efter personer med utländsk bakgrund.

”Ska spegla hela samhället”

– Hemvärnet är ju en del av samhället. De är ju med och hjälper till med naturkatastrofer till exempel, och då är det ju bra om de är från hela samhället, säger överste löjtnant Peter Bengtsson som är chef över Livgardesgrupperna.

Vad är det som gjort att ni har misslyckats att nå de här människorna då?

– Jag tror till exempel inte att de tittar på det här programmet. Sedan tror jag att vi är lite för försiktiga i de områdena.

”Måste synas mer”

Uno Asker, chef inom Hemvärnet och före detta Södertäljebo, är inne på samma spår.

– Vi behöver nog höras och synas lite mer. Jag var och tankade på macken igår och när klev jag ut i uniform så frågade några ungdomar om jag är militär. Jag blev kvar i tjugo minuter och pratade och det slutade med ett litet rekryteringssamtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer