Hög efterfrågan på snabbtester i Södertälje: ”Säljer 250 tester om dagen”

Uppdaterad
Publicerad

Flera apotek och livsmedelsbutiker som SVT Nyheter Södertälje pratat med vittnar om högre efterfrågan för snabba coronatester. Den höga efterfrågan steg strax innan jul och har hållit i sig under januari.

Yasemin Fakhri jobbar på ett apotek i Södertälje och hon nämner några anledningar till varför det är stort tryck på snabbtester.

– Det beror på att smittspridningen ökar och många vill även testa sig innan man går till jobbet eller träffar äldre. Folk köper även extra för att ha hemma så att man kan testa sig så fort man får symptom, säger Yasmin.

Hör Södertäljebor om deras förtroende till snabbtesterna och Yasemin om varför det är hög efterfrågan på snabbtester i videon ovan.

Så säkert är ett antigentest (snabbtest)

Fördelen med antigentester är att de ger ett snabbt svar, kan användas brett vid screening och fånga upp en del av dem som har covid-19 innan de fått symtom.

Nackdelen är att antigentester inte är lika känsliga som PCR-tester. Därför ses de som ett komplement till PCR-testning. Det kan vara så att du har covid-19, även om antigentestet visar negativt resultat.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.