Yusuf Aydin, ansvarig för externa relationer på syrisk-ortodoxa kyrkan, möter många oroliga församlingsmedlemmar. Foto: SVT

Höjd säkerhet i syrisk-ortodoxa församlingarna

Publicerad

Syrisk-ortodoxa kyrkan höjer nu säkerheten för flera av sina församlingar, detta efter att många församlingsmedlemmar uttryckt oro efter terrordådet i Stockholm samt över de attacker mot som sker mot kristna kopter i Egypten.

Syrisk-ortodoxa kyrkan uppmanar nu sina församlingar att höja säkerheten, detta efter att medlemmar i kyrkan oroats av terrordådet i Stockholm, samt attackerna mot kristna kopter i Egypten.

Det är stiftet patriarkatets ställföreträdarskap, med bland annat församlingen i Geneta, Hallunda och Tensta-Spånga som berörs.

– Jag träffar på många i kyrkan som uttrycker sin oro och frågar oss om vi tänker på utsattheten och det måste vi kunna bemöta, säger Yusuf Aydin som är ansvarig för externa relationer på syrisk-ortodoxa kyrkan.

Har hoten ökat?   

– Det är inga direkta hot, men den generella hotbilden ökar och tyvärr tillhör vi en målgrupp då vi är i öppna oskyddade miljöer där många samlas. Under palmsöndagen var vi närmare tusen personer här i Södertälje tillexempel, säger Yusuf Aydin.

Vuxna håller uppsikt

Det är inte första gången som kyrkan höjer säkerheten, men den här gången har de bland annat tätare kontakt med polisen.

– Det är också fler vuxna från församlingen som kommer att ha ansvar för att hålla uppsikt kring lokalerna under påskfirandet. Och det finns även församlingar som kommer att ta in väktare, men i Södertälje handlar det om fler aktiva vuxna, säger Yusuf Aydin.

Även det andra syrisk-ortodoxa stiftet, Syrisk-ortodoxa ärkestiftet i Skandinavien, har haft kontakt med polisen. Ärkebiskop Ablahad Gallo Shabos kyrka i Hovsjö kommer ha höjd beredskap under påskfirandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.