Hur känns det att klä sig i exets kläder?

Uppdaterad
Publicerad

Den uppmärksammade designern och forskaren Maja Gunn har besökt Södertälje för att ge en performanceföreläsning av ett projekt som handlar om kläder kopplat till identitet och känslor. Med en litterär text skriven som dagboksanteckningar framträdde hon i Södertälje konsthall igår.

Dagboksanteckningarna i det här framförandet, de handlar om att klä sig i sin expartners kvarglömda kläder, och vilka känslor det väcker. Under Maja Gunns enmansföreställning i Södertälje konsthall på torsdagskvällen framfördes, bland annat, raderna:

”Det finns ingen attraktion. Jag provar din jeansskjorta, men den känns fel och fickorna skaver på bröstet. Jag sätter på mig din randiga, stickade, som du hade hade på dig när vi firade din mormor, men det känns som att jag ska strypas när jag bär den.”

Kläder, genus och queer-frågor

Hon är designern som har arbetat för flertalet tunga namn inom modevärlden, och hon är moderforskaren vars röda tråd är kläder, identitet, genus och queer-frågor. Maja Gunn är också vikarierande lektor på Beckmans designhögskola och hon har hyllats för att bredda modebegreppet i sin forskning. I går kom hon till Södertälje för att göra en performance-föreläsning av sitt projekt On & Off.

– Det utspelar sig ur en separation, där personen, eller jag då, som framför det här här, iklär sig expartnerns kvarglömda kläder och de känslor och minnen som det väcker. De känslor som jag förmedlar genom kläder, genom att skriva om kläder, det tror jag att flera kan känna igen sig i och jag tror också att det kan väcka minnen och tankar, säger hon.

Arbetar fortsatt för att bredda begreppet

Projektet ingår i hennes avhandling, och det handlar om hur man kan arbeta med mode på olika sätt, vilket exemplifieras genom olika konstnärliga projekt. Bland annat visar Maja Gunn hur språket kan ha en framträdande roll.

– Just i det här fallet jobbar jag mycklet med språket och att mode också kan vara språk eller text, berättar hon.

Känslorna som beskrivs, är de enbart kopplade till relationen eller finns andra aspekter, till exempel kopplat till kön? Du har tidigare berört det ämnet, vad som händer när man ikläder sig kläder som man kopplar samman med ett annat kön.

– Ja precis, jag jobbar ju med genusfrågor mycket, i min forskning och i min konstnärliga praktik, och just i det här projektet framgår det inte huruvida det är en heterosexuell relation eller om det är en relation tillsammans med en kvinna, så det kan ju tolkas på olika sätt, men det finns andra aspekter i texten: maktrelationer, minnen, och känslor... Så det finns ju en komplexitet i texten ändå, skulle jag säga, menar Maja Gunn.

Utmanade föreställningar om kläder och kön

Men temat för torsdagens performance är inget nytt. Maja Gunn har arbetat med kläder i relation till identitet och känslor i många omgångar. Under ungefärliga ett års tid arbetade hon med att utmana en mans föreställningar om hur en heterosexuell man ska se ut eller vara. I projektet fick han klä sig i kläder som han själv uppfattade som kvinnokläder, och hans från början mycket tydliga uppfattningar, förändrades över tid.

Maja Gunn är utbildad på bland annat Konstfack och doktorerar för närvarande inom textil och mode vid Högskolan i Borås.

Ett par av de foton som visas i inslaget är även tagna av Adina Fohlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.