Foto: TT/SVT

Florencias mamma dog i cancer – nu ska Florencia utvisas

Publicerad

Trots att sjuåriga Florencia Bahamondes har bott halva sitt liv i Sverige ska hon nu utvisas. I hemlandet Chile väntar med största sannolikhet en plats på barnhem.

Sommaren 2013 när hon nyss fyllt fyra år kom Florencia Bahamondes till Sverige från Chile. Sedan dess har hon bott hos sin morbror, först i Södertälje och nu i Åkers styckebruk.

– Mamman, alltså min syster, fick cancer och dog. Hon ville att jag skulle passa Florencia, säger morbrodern Lionel Gonzalez Valdebenito.

Kan inte ta hand om flickan

I samband med att modern gick bort i cancer flyttade Florencia Bahamondes till sin morbror, eftersom hennes pappa i Chile, enligt alla i familjen och han själv, inte är kapabel att ta hand om flickan, visar Migrationsverkets dokumentation. Och enligt familjen är han inte hennes biologiska far, utan hennes styvfar. 

Det har nu gått snart fyra år och Florencia Bahamondes har enligt familjen och socialtjänsten i Södertälje kommun, funnit sig väl tillrätta i Sverige. Men nyligen fick hon besked om att hon ska utvisas. 

– För en månad sedan fick vi ett beslut om att hon måste lämna landet och att hon ska omplaceras till ett fosterhem eller barnhem i Chile, säger morbrodern Lionel Gonzalez Valdebenito. 

”Chilenska myndigheter måste fatta beslut”

Enligt utlänningslagen ska Migrationsverket se till barnets bästa. 

– Jag kan förstå att det beslut som Migrationsverket och Migrationsdomstolen har fattat i det här ärendet väcker känslor, men vi beaktar alltid barnets bästa i våra ärenden. Det som har vägt tungt i det här fallet är att hon har sin pappa kvar i Chile – som är hennes legala vårdnadshavare, säger Charlotte Kirotar, enhetschef på Migrationsverket.

Han har ju sagt att han inte kan ta hand om henne? 

– Han har framfört det, men för att man ska kunna anse att han inte längre är legal vårdnadshavare behöver chilenska myndigheter utreda och fatta beslut om det, säger Charlotte Kirotar.

Beslutet har överklagats

Men familjen menar att man gjort vad man kan, morbrodern har godkänts som tillförordnad vårdnadshavare i Sverige och pappan i Chile har till en chilensk konsul framfört att han vill överlämna vårdnaden helt och hållet.

Ni ska ju ha barnets hälsa och utveckling i fokus – gagnar en utvisning till Chile och sannolikt ett barnhem Florencia Bahamondes? 

– Det är viktigt att komma ihåg att vi måste följa de juridiska processer som är upprättade, säger Charlotte Kirotar.

Familjen har nu överklagat till högsta instans. 

– Jag vill inte åka tillbaka, jag vill vara här med min familj, säger Florencia Bahamondes.

Här ser du hela inslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer