• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Foto: Romiana Bikasha och Henrik Montgomery/TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Hon tog en selfie med Ban Ki-moon

Uppdaterad
Publicerad

Romiana Bikasha, född och uppväxt i Södertälje, har kommit hem efter två veckors arbete i New York. Till FN:s högnivåforum för hållbar utveckling var hon Sveriges ungdomsrepresentant.

Nominerad av Assyriska ungdomsförbundet och utvald av LSU, Sveriges ungdomsorganisationer, fick Romiana Bikasha en plats på FN:s forum.

Under två veckor diskuterades de sjutton mål som ingår i den plan, kallad Agenda 2030, som är till för att världen helt enkelt ska bli en bättre plats att leva på.

Favoritämnet

Under veckorna tog man bland annat upp flera globala mål, som att utrota fattigdomen, jämställdhet, klimat och så Romianas favoritämne:

– Hållbar konsumtion och hållbar produktion. Även om det är meningen att alla ämnen ska vara ens favoritämnen, haha.

Det så kallade högnivåforumet som hon var med på är till för att man löpande ska kunna följa upp hur länderna i världen uppnår de mål som man har satt upp gällande Agenda 2030. Just det här mötet var det första sedan planen antogs.

Positivt intryck

För Romiana Bikasha betydde forumet att hon fick en förnyad tro på världsorganisationen.

– Jag har fått en helt ny respekt för FN. Även om det finns många saker som brister, så är det så otroligt komplext att samla så många medlemsstater, personligheter, kulturer, religioner, och vad det kan handla om.

Och så träffade du generalsekreteraren också?

– Ja, vi var sex ungdomsdelegater som hade bett om att få träffa Ban Ki-moon. Han var väldigt avslappnad. Det var nog en annan atmosfär att få sitta med unga. Det var heller inte så officiellt även om det var strukturerat.

– Det var inget tråkigt standardmöte, så att säga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer