Se HR-direktören svara på tre frågor om Södertälje kommuns utköpsnota: ”Det känns aldrig lätt att köpa ut någon”. Foto: SVT/Klara Klintbo Skilje

Hör HR-chefen om varför Södertälje kommun har köpt ut personal för miljonbelopp

Publicerad

Hundratals miljoner kronor läggs varje år på att köpa ut personal i Sveriges kommuner och regioner. Södertälje kommun har de senaste tio åren betalat nära 35 miljoner i avgångsvederlag.

– Varje enskilt fall är ett misslyckande, säger Johan Lefverström, HR-direktör på Södertälje kommun.

Hittills i år har 21 personer som jobbat för Södertälje kommun fått sluta med avgångsvederlag för ett värde på 2,7 miljoner kronor.

I fjol var det färre, totalt 17 personer för helåret. Ändå landade kostnaderna på 4,5 miljoner kronor – vilket är en av de högsta kostnaderna kommunen betalat ut på många år.

Spela videon ovan för att höra HR-direktören svara på tre frågor om kommunens utköpsnota: ”Ett misslyckande för bägge parter”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonutköp för skattepengar

Mer i ämnet