Vincent Kumlin och Ludvig Jonsson i 7F på Lillhagaskolan trivs bra med sina nya hemmastudier. Här berättar de om hur det fungerat: ”Vissa gör inte det man ska”. Foto: SVT

Undervisning på distans öppnar upp för nya former av bus – hör 7:orna berätta

Uppdaterad
Publicerad

Det fungerar bra och det är skönt att kunna sova längre, men distansundervisningen ger även upphov till en ny form av stök. Det berättar sjundeklassarna i Nykvarn för SVT.

– En del blåser i micken och någon spelade sovjetiska nationalsången i sin mikrofon, säger Ludvig Jonsson och hans klasskompis Vincent Kumlin.

Från och med den här veckan får även högstadieskolor bedriva fjärr- och distansundervisning efter beslut från regeringen.

På Lillhagaskolan i Nykvarn är sjundeklassarna nu endast på plats i skolan en dag i veckan.

Coronaviruset i Södertälje

– Det är ju kul att vara här för att man får träffa alla, men skönare att ha lektion hemma för då behöver man inte gå upp så tidigt, säger Vincent Kumlin i 7F.

Vincent Kumlin och Ludvig Jonsson i 7F på Lillhagaskolan är numera sällan på plats i skolan. Foto: Jessica Kjellén.

Läraren: ”Kan bli riktigt bra ändå”

– Distansundervisningen fungerar väldigt bra på det hela taget, säger svenskaläraren Jessica Kjellén. Jag kände när jag kom hem igår kväll att eleverna hänger med och att det nog kan gå riktigt bra ändå.

Hör henne och hennes elever berätta mer om de nya förutsättningarna i videoklippet ovan.

Så gör Lillhagaskolan

• Till och med fredag 22 januari ska elever i årskurs sju gå till skolan en dag i veckan, årskurs åtta och årskurs nio går i skolan två dagar i veckan. Resten av dagarna får de distansundervisning i hemmet.

• Elever som har distansundervisning kan hämta en lunchlåda i skolan och ta med hem.

• Enligt rektor Åsa Godeau hoppas man på att gradvis kunna återgå till normal undervisning under vårterminen.

Källa: Lillhagaskolan och Nykvarns kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet