• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Ett förslag på utformningen av skolan i Fågelsången. Foto: Salems kommun/KonceptVisa alla (4)
Visa alla (4)

Hundratals protester mot ny skola i Salem

Uppdaterad
Publicerad

En ny grundskola med tillhörande förskola och idrottshall planeras att byggas i området Fågelsången i Salem. Dessutom ska en ny väg anläggas till skolan från Salems centrum. Dessa planer har fått hundratals boende i området att skriva under ett överklagande.

Många boende i området är rädda att förlora det grönområde som skolan ska byggas på.

– Det här grönområdet är vår oas. Byggs det en skola kan man ju dessutom anta att man så småningom kommer vilja bygga ut ytterligare. Kanske med en skateboardramp eller att man inhägnar området så att vi boende inte kan ta del av det, säger Ditte Lind som är en av de som har överklagat kommunens detaljplan.

”Många är i chock”

I dag används grönområdet av de boende för att motionera, ha picknick, fira valborg och åka pulka när det är vinter. Vägen som ska anläggas väcker också protester då man befarar att det kommer bli störande buller och att säkerheten för barnen i området kommer att bli sämre.

– Man har drivit igenom den här frågan utan att förankra den bland de boende. Man har inte pratat med oss alls, utan man har tagit ett beslut bakom ryggen på oss. Många boende här är i chock, säger Valentina Westling, som också överklagat kommunens planer, och får medhåll av Ditte Lind:

– Det känns som ett slag i ansiktet att kommunen inte lyssnar på sina invånare. Det är ett sabotage mot grönområdet. Man har anlitat konsulter som inte vet något om Salem och bara hittat en tom fläck på kartan och tänkt att man kan bygga där.

Så här ser grönområdet Fågelsången ut nu. Foto: Privat

”Det får man leva med”

Lennart Kalderén (M) är kommunalråd i Salems kommun och menar att platsen är optimal för en ny skola och att man försökt ta så stor hänsyn som möjligt till den kringliggande naturen.

– Det är oundvikligt att det byggs nya byggnader ganska nära där man bor. Det får man leva med i en tätort. Förhoppningsvis kan de boende i stället tycka att det är trevligt att få en vacker skola i närheten med mycket aktivitet och rörelse, säger han.

Befarar att byggandet försenas

Han är medveten om protesterna från vissa av de boende, men menar att de har blivit väl informerade och att planerna på den nya skolan har tagits emot väl av andra.

– Dessa överklaganden gör att byggandet riskerar att försenas, men att det helt skulle förhindra att skolan byggs har jag svårt att tro.

Skolan planeras att tas i bruk höstterminen 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ritning av rund skolbyggnad.
Ett förslag på utformningen av skolan i Fågelsången. Foto: Salems kommun/Koncept
Ritning av förslag på utformningen av skolan i Fågelsången.
Ett förslag på utformningen av skolan i Fågelsången. Foto: Salems kommun/Koncept
Ritning av runda skolbyggnader.
Ett förslag på utformningen av skolan i Fågelsången. Foto: Salems kommun/Koncept
Grön gräsmatta med träd.
Så här ser grönområdet Fågelsången ut nu. Foto: Privat