Personal ska ha anställts innan man gjort utdrag från belastningsregister. Foto: TT

HVB-hem anställde personal utan koll i belastningsregister

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar allvarlig kritik mot ett HVB-hem för ungdomar i Salems kommun. Bland annat ska personer dömda för brott anställts utan någon lämplighetsbedömning.

IVO genomförde en tillsyn på HVB-hemmet redan förra året. Det framkom då att inskrivna ungdomar hade problem med missbruk och var i behov av behandling för kriminalitet, vilket inte är enlighet gällande målgruppstillstånd som HVB-hemmet har.

Dessutom gjordes utdrag från polisens brottsregister först efter att personal anställts.

Liknande problem i år igen

Under våren gjorde IVO ytterligare besök och konstaterade flera fortsatta brister. Ytterligare personal har anställs innan utdrag från belastningsregistret lämnats in, något IVO ser allvarligt på då det var en brist redan vid förra årets tillsyn.

Dessutom ska tre personer dömda för brott anställts, utan att någon lämplighetsbedömning, eller har gjorts först efter anställning. IVO menar att ungdomarna riskerar att inte få god och säker vård.

Riskerar vite

Huvudmanen får fram till september på sig att redovisa om man redan vidtagit åtgärder, eller hur man planerar komma till rätta med bristerna. Annars riskerar man påtvingade åtgärder och vite.

– Vi har inte fått eller läst beslutet än, men det är ingen hemlighet att det varit bristfälligt förut, säger föreståndaren på HVB-hemmet.

– Jag kom i mars och kan inte ansvara för hur personalen har blivit anställd. Men de åtgärder jag såg kunde göras direkt gjorde vi, till exempel har obehörig personal sagts upp. Den kritik jag vet IVO har haft gällande register och lämplighetsbedömningar har och kommer förbättras. Vi kommer åtgärda det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer