Foto: TT/SVT

”I Fälldin såg jag ett alternativ”

Uppdaterad
Publicerad

På söndagsmorgonen nåddes Sverige av nyheten att den forna centerledaren Thorbjörn Fälldin hade avlidit. För Tage Gripenstam (C), gruppledare i Södertälje, var Fälldin av stor betydelse när han valde parti en gång i tiden. – Han ställde rätt frågor, säger den lokala gruppledaren.

Tage Gripenstam (C) var 16 år när Thorbjörn Fälldin blev statsminister 1976.

– Det var precis under den tiden som jag bestämde mig politiskt, säger Tage Gripenstam. Han var en viktig person för mitt val av parti.

Varför blev det Fälldin och Centerpartiet?

– Jag tyckte ju att vi på något sätt var på väg åt fel håll. Det var många debatter som handlade om en socialisering av samhället. I Fälldin såg jag ett alternativ. Och ett parti. Han står upp för individen, allas lika värde och att hela Sverige ska leva.

Tillbaka till Fälldin

Tage Gripenstam stötte sedan på Thorbjörn Fälldin i olika sammanhang under sina många inom folkrörelsen.

Läs mer: Thorbjörn Fälldin har avlidit – blev 90 år

– Det är med stor sorg jag nu tar emot beskedet att han har gått bort, säger Tage Gripenstam. Han var en stor politisk ledare.

Vad betyder han för dagens centerpolitik?

Han har ju egentligen varit borta från politiken sedan 1985. Men jag tycker att Centerpartiet av i dag är mer likt som det var under Fälldins tid än det har varit under en lång mellanperiod. Både Maud Olofsson och Annie Lööf har närmat sig Centerpartiet som det var då.

Vad syftar du på då?

– De socialliberala värderingarna har stärkts, fokus på vårt eget ansvar samtidigt som trygghetssystemen ska fungera. Och det har blivit tydligare att landsbygden ska leva.

Hur kommer du att minnas honom?

– Han ställde rätt frågor. Till exempel: ”Hur går det för företagaren hemma i byn om man genomför den här reformen?” Det var en styrka att han som politiker på nationell nivå kunde ställa rätt frågor så att man kunde se en enskild människa eller ett företag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thorbjörn Fälldin död

Mer i ämnet