Tjuvlyssna på en av repetitionerna tidigare i veckan. Foto: SVT

Flera internationella toppmusiker till kammarmusikfestivalen i Järna

Uppdaterad
Publicerad

För tredje året i rad arrangeras Järna Festival Academy i kulturhuset i Ytterjärna. Under tio dagar kommer det bjudas på bland annat konserter, workshops och opera. Allt med klassisk kammarmusik i fokus.

Festivalen har vuxit snabbt sedan starten 2017. Förra året fanns det 14 publikevenemang, i år är det 34. Bland annat flera internationella toppmusiker.

– Vi har också 24 studenter på högskolenivå från hela världen som kommer hit för att ta lektioner, som är öppna för allmänheten. Eleverna spelar också sina egna konserter, vilket brukar vara mycket uppskattat. Det är en väldigt hög nivå på det här, säger Jakob Koranyi, prisbelönt cellist och en av grundarna.

”En fantastisk plats”

Jakob Koranyi är uppvuxen och bosatt i Stockholm, men det var ändå självklart att arrangera festivalen i kulturhuset i Ytterjärna, tillsammans med pianisten Peter Friis Johanson.

– Det är en fantastisk plats, det finns ett lugn och alla resurser vi behöver. Både jag och Peter har spelat här många gånger och alltid tyckt om att komma hit, säger Jakob.

Kammarmusiken i fokus

Festivalen pågår mellan den 19 och 28 juli och det är klassisk kammarmusik som är festivalens fundament. Hör Jakob Koranyi berätta om vad det är, och smyglyssna på en repetition tidigare i veckan i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.