Mats Siljebrand (L) vid ett av pianona i Luxemburg förra sommaren. Foto: Privat/TT

Idén om offentliga pianon i Södertälje blir verklighet

Uppdaterad
Publicerad

I sommar kommer det dyka upp pianon på offentliga platser i Södertälje. Vem som helst kan sätta sig och spela och idén kommer från Södertäljeliberalernas gruppledare Mats Siljebrand.

– Jag var i Luxemburg på min födelsedag förra året under en festival där man bland annat hade ställt ut ett antal pianon på stan. De stod vid stationen, muséer och andra publika platser och lockade många personer att sätta sig och spela, säger Mats Siljebrand (L) och fortsätter:

– Vissa var väldigt skickliga och andra var nybörjare och det lockade fram många skratt.

Ett halvår senare skickade han in en motion till kommunen om att Södertälje borde testa samma sak och i sommar blir hans idé till verklighet.

– I Södertälje är vi inte vana vid att motioner hanteras så här fort. Att det gick så här snabbt den här gången gör ju att man höjer lite på ögonbrynen, men det är ju jättekul för mig som motionär. Entusiasmen har varit stor och det var total enighet blad politikerna, säger han.

Utlovar Beatles-låtar

Det rör sig om två pianon som kommer att finnas i Stadsparken och på Torekällberget. Kommunen beräknar att projektet inte kommer att kosta mer än 20 000 kronor och exakt när pianona kommer finnas på plats förväntas beslutas de närmsta dagarna.

– Om det blir en officiell invigning har jag utlovat att jag ska sätta mig och spela ett litet Beatles-potpurri. Jag behöver inte direkt lägga mig i någon hårdträning. De låtarna sitter i ryggmärgen, säger Mats Siljebrand (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.