Foto: SVT

Inget bidrag för elmotorer till båtar: ”Folk väljer bensin eller diesel istället”

Publicerad

Det ser ut att förbli dyrt att välja fosilfritt på vattnet i sommar. Införandet av en elfordonspremie för båtar kom lika snabbt som den försvann. Miljöpartiet menar att behovet finns kvar men ger ingen plats åt nya bidragsmöjligheter i vårbudgeten.

När vårändringsbudgeten presenterades i början av april gick stora summor till klimatförbättrande åtgärder. Något som däremot inte längre fanns med var bidraget för elbåtar, en premie som infördes under en kort period förra våren men som sedan togs bort i Moderaternas och Kristdemokraternas höstbudget.

En av de som förra våren stod bakom att elfordonspremien även skulle gälla båtar var Karolina Skog, ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpatiet. Hon ser forfarande ett stort behov av att få fler att välja elbåtar men ser ingen möjlighet till att införa bidraget på nytt nu.

– Det måste vara en metod som inte tynger statskassan, jag har svårt att se att det kommer finnas utrymme under den här mandatperioden, säger hon.

Väljer bort elmotorer i Södertälje

Luckan för att komma undan lite billigare med ett fossilfritt alternativ till fritidsbåten varade bara i några månader förra året. Då var bidraget dessutom kritiserat för att det endast gällde vissa typer av motorer och många som ansökte om bidraget fick avslag.

På Wasa yachts båtvarv i Södertälje märker man av att många tycker att elmotorer är för dyra. Enligt ett prisexempel från branschorganisationen Sweboat kan en elmotor kosta nästa tre gånger så mycket som en vanlig bensinmotor.

– Det är fortfarande de traditionella motorerna med bensin och diesel som är de populära, säger Tommy Planeryd, varvschef på Wasa yachts.

I videoklippet kan du se mer om elfordonspremien för båtar som försvann lika snabbt som det kom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.