Här är Södertäljes nya familjekrav för rösträknarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu inför Södertälje kommun nya krav för den som tar emot eller räknar röster – det ska inte få vara fler än två familjemedlemmar i samma vallokal och inte räkna röster tillsammans.

– Bara misstanken om att det förekommer valfusk får inte hända, säger valnämndens ordförande Lars-Olof Collin (C).

Det är valnämnden i varje kommun som fattar beslut om säkerheten ikring valet.

– Risken är om fler från samma familj jobbar i lokalen och att man misstänker att de försöker påverka en att rösta på ett visst sätt eller på något sätt manipulera rösträkningen, säger Lars-Olof Collin (C), ordförande i Södertälje kommuns valnämnd. 

Valet 2022 Södertälje

USA-val har påverkat

Sedan tidigare har man också bestämt att den som arbetar som röstmottagare inte får kandidera i valet. Något som enligt Södertälje kommuns tidigare kanslichef Ola Schön bestämdes efter att det för många år sedan upptäcktes att några som hade anställts som röstmottagare, också kandiderade i valet.

Att en lokalpolitiker försökte stödköpa röster eller att det enligt den så kallade klanrapporten finns kopplingar mellan lokala politiker och kriminella är inte en anledning till beslutet.

– Det är för att upprätthålla förtroendet för valsystemet och vi har fått in många frågor om det här. Det tror jag beror på anklagelserna om valfusk i USA, säger Lars-Olof Collin.

Nya rekommendationer

De här kraven är inte inskrivna i vallagen men Valmyndigheten har nu för första gången infört nya rekommendationer till landets kommuner om att inte röstmottagarna bör ha nära relationer till varandra eller stå på någon valbar lista inför valet, för att undvika jäv- och påverkanssituationer.

– Vi vill att kommunerna gör på samma sätt. När de gör olika, riskerar förtroendet för systemet att urholkas, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Redan infört i Stockholm

Men flera kommuner har gått före och i exempelvis Stockholms kommun har båda dessa regelverk – att inte kandidera i val eller att fler från samma familj arbetar tillsammans i vallokalen, varit självklara regler sedan länge.

– Det har vi haft så länge jag kan minnas, säger Catharina Piazzola (S), vice ordförande i Stockholms kommuns valnämnd.

Även Nykvarns valnämnd inför nu dessa krav och efter Valmyndighetens rekommendationer införde också Salems kommun att rötmottagarna inte får kandidera, men de har inte fattat beslut om krav på att familjer eller närstående inte får arbeta tillsammans i vallokalen.

Valregler

Kraven på röstmottagare ingår inte i vallagen.

Valmyndigheten ansvarar övergripande för att planera och samordna genomförandet av val och folkomröstningar. De ansvarar också för utbildningen av röstmottagare och är en kunskapsbank för landets kommuner och länsstyrelser inför genomförande av val.

Det är kommunernas valnämnder som bestämmer hur de ska utifrån vallagen och Valmyndighetens utbildningar och rekommendationer genomföra valet på ett säkert sätt i just deras kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Södertälje

Mer i ämnet