Foto: TT

Boende låg död i sju dagar – rutiner följdes inte

Uppdaterad
Publicerad

Boende på kommunalt stödboende låg död i sju dagar utan att upptäckas av personalen. Efter utredning avslutar nu inspektionen för vård och omsorg, IVO, ärendet.

Händelsen som inträffade under 2019 på ett kommunalt boende i Södertälje, ledde till att kommunen anmälde sig själva enligt lex Sarah. IVO avslutar nu ärendet efter att kommunen har identifierat bakomliggande orsaker till det inträffade.

Rutiner som inte efterföljts

De boende får komma och gå lite som de vill på det aktuella boendet, men det finns rutiner kring en avvikelse som inte har följts, visar IVO-anmälan. Enligt boendets rutiner ska personalen kontrollera de boendes rum om de saknas. Ytterligare en rutin som handlar om att spola i vattenlåset i badrummet när en boende inte dyker upp har inte heller genomförts. Vilket var anledningen till att det dröjde sju dagar tills personen hittas i badrummet, avliden.

Anmälan till IVO avslutas

Efter att ha begärt kompletterade uppgifter avslutar nu inspektionen för vård och omsorg, IVO, ärendet. Kommunen har vidtagit åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar igen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.