Human Anvari kände att han inte passade in i den stereotypa mansrollen, och började med tantra. Foto: SVT

Tantrautövaren Human: Jag uppfyllde inte kriterierna för den stereotypa mannen

Publicerad

Human Anvari har under en lång tid på olika sätt jobbat för att nå en känsla av personlig helhet.

– I tantran får jag en frihet att vara mig själv.

Tanken att börja med tantra har funnits i några år. För ett år sedan började han gå på tantraworkshops och kurser, för som han beskriver det, känna sig grundad i sin kropp.

– Jag söker att komma i kontakt med känslan av närvaro och då gäller det att bejaka sina sinnen, smak, lukt, beröring, säger han.

För Human handlar tantra bland annat om hitta en sinnesnärvaro.

– Den del som fokuserar på medvetenhet, närvaro och kommunikation är det som tilltalar mig. Och den långsamma biten, så min själ hinner med, säger han.

Men han menar att det för varje människa finns en typ av tantra, att vi har olika ingångar utifrån våra personligheter.

Inte bara sex

Den främsta anledningen till att Human sökte sig till tantran var att han inte kände att han passade in i den stereotypiska sexuella mansrollen och han upplever att tantran hjälpt honom hitta sitt egna sexuella uttryck.

Samtidigt betonar han att det för honom är skillnad på tantriskt livsstil och tantrasex, att tantra inte kan enbart handla om sex. En fördom han själv hade.

– Det är inte så att man ska uppnå ett tillstånd eller resultat. Det är inte att man ska jaga orgamser. Det bästa sättet att närma sig är att utgå från sina egna behov och ta det i de steg man förmår och behöver.

Mod och nyfikenhet

Till de som är skeptiska till att prova vill han förmedla vikten av att släppa på tanken av prestation.

– Ta det första lilla steget, som förutsätter mod och nyfikenhet. Och jag tror inte någon har tagit skada av att bli mer närvarande i kroppen och få en förkroppsligad känsla av själen.

I videon berättar Human om sina tankar om den stereotypiska mansrollen och varför han därmed började med tantra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.