På öppen gata blev den 36-årige mannen slagen i huvudet med en hammare. Foto: TT

Järnabo misshandlade man med hammare på öppen gata – döms till fängelse

Publicerad

I december i fjol blev en 36-årig man oprovocerat slagen i huvudet på öppen gata av en maskerad man. Efter misshandeln rånades 36-åringen på sitt bankkort och körkort. Med dessa köper gärningsmannen cigaretter och snus en halvtimme senare. Nu döms han till fängelse i 3,5 år för rån och bedrägeri.

Överfallet ägde rum på Jakobsbergsgatan i centrala Stockholm den 5 december i fjol. 36-åringen hade varit på julbord i närheten och lämnade restaurangen vid 22-tiden. Tio minuter senare blir han nerslagen med en hammare, bakifrån, och faller ned på knä.

”Han såg en maskerad person som bar en svart rånarluva. Luvan var neddragen över ansiktet med två hål för ögonen. Personen var av medellängd med löst sittande, mörka kläder och jacka. Han såg inte dennes ansikte. Han uppfattade att den maskerade personen var en man. Denne höll en ”vanlig” snickarhammare, i skaftet, i handen utefter sidan och han förstod att smällen i huvudet kom från hammaren. Personen sa ”plånbok och mobil”. Han lämnade över plånboken och mobilen till personen. Därefter sa denne ”bankkod”. Han började då springa därifrån. Han var livrädd och fruktade för sitt liv,” står det om 36-åringens redogörelse inför rätten.

Fortfarande ont i huvudet

Händelsen har förändrat mycket i 36-åringens liv. Så här sammanfattar rätten hans historia:

”Händelsen har påverkat honom psykiskt. Han är mycket mer orolig än tidigare. Han har samtal med psykolog för att bearbeta händelsen. Han går inte längre ensam på mörka gator, utan försöker hålla sig där det finns andra människor. Händelsen gör sig påmind eftersom han fortfarande kan få ont när han kommer åt de delar av huvudet som skadades,” står det i domen.

Dömd sedan tidigare

Den dömda Järnabon förekommer under 24 avsnitt i belastningsregistret. Han döms för rån och bedrägeri till 3,5 års fängelse och ska betala 54.730 kronor i skadestånd till 36-åringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer