Konflikten mellan familjen Fimmerstad som har arrenderat gården och jordbruket i Taxinge sedan 1974 och markägaren, Gustavianska stiftelsen vid Uppsala akademi, har pågått i nio år. Foto: Samy Dahlman/SVT

Kakorna ser ut att få stanna kvar – trots att familjen Fimmerstad måste lämna Taxinge

Uppdaterad
Publicerad

Kakorna på Taxinge ser ut att få vara kvar. I juni föll domen att arrendeavtalet med familjen Fimmerstad sägs upp efter en nio år lång konflikt. Efter det har framtiden för julmarknaden och kakcaféet på Taxinge som familjen drivit varit oviss – tills nu.

Familjen har hyrt marken kring Taxinge av Uppsala Akademiförvaltning, men har också hyrt Taxinge slott av Nykvarns kommun för att kunna driva caféet. Eftersom festlokalen i Stallet ingår i arrendet som upphör har nu Taxinge Slottscafé, som drivs av dottern i familjen Åsa Fimmerstad, bestämt sig för att teckna ett nytt avtal och hyra festlokalen direkt av Uppsala Akademiförvaltning. Den var tidigare en del av marken som fanns med i arrendeavtalet.

Uppsala Akademiförvaltning menar att de påbörjat diskussioner, men att inget hyresavtal kommer att tecknas förrän rättsprocessen är helt klar. Familjen måste enligt domen lämna marken den 14 mars 2022 och då kommer Uppsala Akademiförvaltning fortsätta förhandlingarna med Taxinge Slottscafé.

Video: Striden om Taxinge (10 juni 2021)

Så här lät det när SVT träffade familjen som arrenderat marken samt markägaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.