Foto: SVT

Det här är kampsporten från Södertälje

Publicerad

De allra flesta kampsporter har sina rötter i Japan eller Kina. Men här har vi utövare av en ny stil – med ursprung i Södertälje.

Seishin ryoku betyder mental styrka på japanska. Det är också namnet på den kampsportstil och förening som Södertäljebon och gamle svartbältaren i jujutsu, Robin Ahumada De Jesus, skapade 2014.

Han blev allt mer frustrerad av jujutsun och vad han upplevde som en väldigt statisk sport.

– Det är mycket höger ben fram, vänster ben fram, som jag började ifrågasätta. Att man måste ha en specifik hand framme för att en teknik ska funka.

Cocktail av stilar

Seishin ryoku är en cocktail av olika kampsporter, och uppdelad i två huvudfåror.

– Jujutsu är själva självförsvarsdelen som vi har blandat med tekniker från krav maga och karate. Freestyle är en annan del där vi inkluderar akrobatik och vapenhantering, säger Robin Ahumada De Jesus.

Självförsvarsdelen innehåller också självskydd. Det sistnämnda innebär situationer där man tvingas att göra mer än att bara avvärja en attack utan också slå till själv.

Freestyle är mer uppvisningsbaserat. Tanken där är att ge utövaren mer kroppskontroll som i sin tur ska underlätta självförsvarsövningarna. 

Testas i rätt miljöer

Under vinterhalvåret tränar man inomhus, men grepp och slag behöver också testas i realistiska miljöer.

– Om man skulle behöva använda sig av självförsvar ute i det fria spelar det ingen roll om det regnar eller snöar. Det ska funka ändå. 

Varför är det viktigt med självförsvar?

– För att man ska känna sig säker i sig själv. Man ska inte vara rädd för att gå ut på gatan.

Vill utveckla stilen

Instruktören Didrik Andersson tränade jujutsu med Robin Ahumada när det begav sig och tvekade inte att haka på till den nya föreningen.

Hur länge dröjer det innan du tröttnar på det här då?

– Det dröjer nog länge. Det roliga är att vi hela tiden vill utveckla det vidare, säger Didrik Andersson.

Se hela tv-inslaget här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer