Kara Hermez valdes till ordförande igår söndag under förbundets kongress. Foto: Pressbild

Kara Hermez ny ordförande för Assyriska riksförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Södertäljebon Kara Hermez blir Assyriska riksförbundets yngsta ordförande någonsin. – Jag vill se ett riksförbund som är en ännu starkare aktör i samhället, säger hon.

Kara Hermez föddes 1991 i Mosul i Irak och har uppmärksammats för sina resor till hemlandet under vilka hon har vittnat om det förtryck minoriteterna i området utsätts för. Hon har också under flera år varit verksam som politiker i Liberalerna.

Som ordförande för Assyriska riksförbundet kommer hon inledningsvis se över hur förbundet fungerar internt.

– Jag vill se över vår vision, våra mål och våra stadgar, säger hon.

Förtroendevalda ska utbildas

Målet är att stärka förbundet inifrån. Lokalföreningar och förtroendevalda ska utbildas och få rätt verktyg för att kunna vara goda representanter för sina medlemmar.

Är det några frågor som ligger dig särskilt varmt om hjärtat?

– Det är ju den assyriska kulturen. Assyrierna är ett välintegrerat folk i Sverige, men det gäller också för oss att kunna behålla det positiva vi har med oss; kulturen och språket. Och så Seyfo-frågan förstås.

Hur ser du på de interna konflikterna inom förbundet?

– Jag valdes enhälligt och tycker att det känns väldigt bra och lugnt i nuläget. Men Assyriska riksförbundet, med sina 10.000 medlemmar, är som vilken organisation som helst med medlemmar med olika åsikter, intressen och ideologier.

”Ska se till att vi hörs”

På vilket sätt kommer det att märkas att du tar över som ordförande?

– Jag vill se ett riksförbund som är en ännu starkare aktör i samhället. Vi kommer vara tydliga med var vi står i olika frågor och se till att vi hörs. Förhoppningsvis kan jag också attrahera fler unga och fler kvinnor till verksamheten, säger Kara Hermez.

Kara Hermez valdes till ordförande för de kommande två åren och blir den tredje kvinnan på posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.